Kom op 4 mei naar de Dodenherdenking op Kasteelplein
Herdenkingsplechtigheid 4 mei op Kasteelplein
Op zondagavond 4 mei organiseert het 4 en 5 mei comité Montfoort de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Belangrijk, want juist het samenkomen en samenzijn op het Kasteelplein bij ons mooie vrijheidsmonument geeft een gevoel van verbondenheid. Waarbinnen wij onze oorlogsslachtoffers uit Montfoort en verre streken herdenken.
Vanaf 19.45 uur kunnen mensen zich verzamelen en luisteren naar passende muziek. Voordat om 20.00 uur de twee minuten stilte in acht worden genomen worden eerst de namen van de slachtoffers in- en rondom Montfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog en van de militaire missies daarna opgelezen waarna vervolgens de vrijheidsvlam wordt ontstoken. Na het moment van stilte wordt het programma vervolgd met het zingen van het Wilhelmus en aansluitend een toespraak van de burgemeester. Ook zal muziek worden gespeeld en een gedicht worden voorgedragen.
Rond 20.30 uur wordt de herdenking afgesloten met de bloemlegging. Het 4 en 5 mei comité Montfoort roept iedereen op om met (klein)kinderen naar het Kasteelplein te komen en één of meerdere bloemen mee te nemen om die bij het Vrijheidsmonument te leggen. Ook zou het mooi zijn als alle Montfoorters op 4 mei de Nederlandse vlag (zonder wimpel) half stok hangen als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers.


‘Foto’s die vervagen’ – 4 mei theatervoorstelling
Na de herdenkingsplechtigheid op 4 mei wordt in de grote zaal van Antoniushof een indrukwekkende theatervoorstelling gespeeld door Grace den Houdijker en Marja van Zanten van ROOD Theaterproducties. Het stuk is gebaseerd op een verhaal van schrijfster Martine Faber uit Heiloo.
De voorstelling, getiteld ‘Foto’s die vervagen’, vertelt het waargebeurde verhaal van het Amsterdamse joodse gezin Bonnewit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals veel joodse families moest ook dit gezin onderduiken. Om veiligheidsredenen werden de gezinsleden gescheiden: de twee kinderen vonden onderdak bij een adres in Amsterdam, terwijl de ouders onderdoken in Heiloo.
Het drama van deze scheiding en de gevolgen daarvan worden aangrijpend in beeld gebracht. Schrijfster Martine Faber heeft zich in het stuk geprobeerd te verplaatsen in de belevingswereld van de ouders. Hoe ga je verder als je je kinderen verliest? Het is een vraag die als rode draad door het verhaal loopt.
Centraal in het stuk staat de ontmoeting tussen moeder Esther Waterman en de onderduikmoeder van haar kinderen, Martha de Waardt. Deze scène vormt een emotioneel hoogtepunt en maakte bij eerdere opvoeringen diepe indruk op het publiek.
‘Foto’s die vervagen’ speelt zich twintig jaar na de bevrijding af. Pas dan durven beide vrouwen hun herinneringen en verdriet te delen – een ontmoeting vol pijn, herkenning en voorzichtig begrip.
Aanvang en locatie
De voorstelling begint om 20.45 uur in Antoniushof en duurt tot ongeveer 21.30 uur. De toegang is gratis. Voorafgaand aan de voorstelling biedt het 4 en 5 mei comité Montfoort u graag een kop koffie aan.